Nieuws van Jan en Dickie

Nieuws van Jan en Dickie vanuit Noorwegen!

Dit bericht is geplaatst op 30-07-2022

Beste broeders en zusters!

We willen graag iets vertellen over onze bevindingen hier in Noorwegen, Honningsvag Nordkapp.

Na een voorspoedige reis  via Duitsland, Denemarken bootovertocht naar Zweden Göteborg, langs de Botnische golf een stukje Finland en dan noordwest naar de Noordkaap, kwamen we 6 dagen later in Honningsvag aan. We werden gastvrij ontvangen door Tone, één van de leden van de Baptistenkerk hier ter plaatse.

Ons appartement waar we tot 19 augustus in zullen verblijven was in orde gemaakt. Het weer was op dat moment zeer aangenaam, later waren er zeer koude dagen. Soms is het weer aangenaam, soms zeer koud.

De bedoeling is dat we de crew (bemanning) van de grote cruiseschepen in de ruimte van de kerk gastvrij ontvangen. 
We  bieden ze gratis wifi (zeer belangrijk), koffie, koekjes, mutsen en boekjes aan. De boekjes zijn evangelisatie literatuur en eventueel een bijbelcursus of een nieuw testament in hun taal. Er komen regelmatig schepen, maar er zijn ook dagen dat er geen schepen zijn, dus dan ben je vrij! Mooi is als je op een dag 85 mensen krijgt, een uitschieter, maar soms zijn het ook 30 of 20 man. Het is een tegenvaller wanneer er maar 3 mensen komen, terwijl je er de hele dag of avond zit.

Na corona is het bezoek aan de missie echt afgenomen. De voorzieningen aan boord schijnen beter te zijn en men moet weer bekend worden met de Norway Seamans Mission.

De kontakten met de mensen (crew) die komen zijn zeer positief. Een mooi voorval: aan het eind van de dag komt er een jongeman binnen. Hij vertelt enthousiast dat hij niet wist dat in Honnigsvag een Seamans Mission was. Drie jaar geleden was hij in Bergen geweest, had men hem het evangelie uitgelegd en voor hem gebeden. Hij nam een nieuw testament mee, maar hij las er niet in. Tijdens corona was hij thuis op de Filipijnen en is gaan lezen samen met zijn vriendin. Ze kwamen tot levend geloof gingen naar de kerk en vorig jaar op 6 september zijn ze gedoopt en op 7 september getrouwd. Gaaf hé, daar doe je het onder anderen voor. Hij was dol enthousiast en vroeg mij (Jan) om voor hem te bidden, wat ik ook gedaan heb. 

Ik sta vaak aan de haven om de crew uit te nodigen (flyers bij mij) en Dickie vangt ze dan in de kerkzaal op met koffie en koekjes.
Op dit moment aarzelen of we tot 19 augustus blijven of dat we 6 augustus al de terugweg aanvaarden, onze boot in Göteborg gaat 26 augustus, dus we hebben de tijd. Of we eerder weggaan hangt een beetje af van hoeveel mensen er nog komen.
Dit weekend is er een jeugdweekend van de Baptisten, ik kan er maar deels aan deelnemen, 
omdat er 5 schepen dit weekend komen.

Ik heb er wel een stand om informatie te geven over de Seamans Mission, heb hiervoor een PP gemaakt in Engels en Noors, dit om mensen in Noorwegen te werven die het werk dat we nu doen van ons over te nemen.

Ontvang de hartelijke groet van Dickie en mij en tot ziens in september.
 

 

            

Foto’s:
1. Onze huiskamer
2. Een cruiesechip
3. De kerkzaal met crew